Každý milovník čaje stál určitě někdy před rozhodnutím, jaký druh tohoto nápoje je nejlepší. A odpověď na toto hledání není jednoznačná. Většina fajnšmekrů bude tvrdit, že čaj v pytlíku není čaj. Ale ani to není úplně pravda a při některých příležitostech je právě použití čaje v pytlíku vhodnější.
Kdy je lepší sáhnout po pytlíku čaje?
Prakticky kdykoliv, když zrovna nemáte času nazbyt. Pytlíkový čaj je ideální do práce, často vám jej nabídnou i v kavárnách nebo cukrárnách, případně vám ho uvaří v restauraci po jídle místo kávy. Čajový pytlík je veskrze praktickou věcí, kterou rozhodně není na místě zatracovat. Hledáte-li ale opravdu kvalitní čaj, jehož konzumace vás pozdvihne do výšin, o kterých nemáte ani ponětí, s pytlíkem příliš nepochodíte. V tom případě je lepší sáhnout po čaji sypaném. I u toho je pak kvalita závislá na mnoha různých faktorech.
Jak poznáte kvalitní sypaný čaj?
Především podle struktury jeho lístků. V těch nejkvalitnějších čajích jsou celé lístky. Často mohou být ještě ručně sbaleny do úhledných kuliček. Právě taková struktura čaje svědčí o tom, že na jeho výrobu byla použita surovina, která díky své kvalitě stála opravdu za námahu. Samozřejmě kvalitu čaje poznáte také podle jeho ceny. To ale neplatí vždy. I nekvalitní čaj může být drahý, mnoho totiž dělá také jeho značka a doba zpracování. Jakmile však ochutnáte několik různých čajů v rozmanitých stupních kvality, získáte cit pro chuť čaje a opravdu dobrý čaj oceníte hned po prvním napití.
I balení hraje roli
I v případě balení čaje platí, že kvalitní surovina vyžaduje poctivý obal. K čaji se výborně hodí dřevo. Krabičky na čaj ze dřeva jsou tím, co láká ke koupi. Jednak evokují kvalitní obsah a pak jsou samy o sobě krásné. Výhodou je navíc to, že je můžete použít jak na sypaný čaj, tak na ten v pytlíku a obohatit tak svůj domácí sortiment čajů. V základní podobě ale seženete i kvalitní čaj v celofánovém obalu, z něhož bude kvůli uchování aroma vysátý vzduch. Takto upravený čaj je možné skladovat téměř neomezeně dlouhou dobu, jakmile jej ale jednou otevřete, uložte surovinu do neprodyšné nádoby nebo krabičky na čaj a umístěte mimo přímé denní světlo. Tak si dlouho zachová své specifické aroma a chuť.