Letní počasí doslova vybízí k venkovní relaxaci a posezení s přáteli. Chcete-li si tyto chvíle zpříjemnit i za pomoci vynikající gastronomie, neměl by ve vaší terase či pergole chybět zahradní gril. Zařízení, díky němuž si utvoříte pokrmy libovolného vzhledu a dokonalé chuti.
Rozhodujete-li se, jaký gril pořídit, přichází v potaz tři rozdílné modely.
- Dřevěný gril
- Plynový gril
- Elektrický gril
Jaké jsou důležité parametry grilu?
V první řadě se zaměřte na velikost grilu, která by měla odpovídat pravidelnému počtu strávníků. Pokud nevsadíte na klasický gril na dřevěné uhlí, máte u plynových grilů na výběr z variant, jejichž součástí je i několik grilovacích ploch.
Nedílným prvkem takového zařízení bývá například kamenná deska, přídavný rošt nebo postranní udírna.
Půjde-li o plyn, musí být zásadní součástí grilu také bezpečnostní doplňky, aby nedošlo k samovolnému hoření či dokonce výbuchu plynu. Výkon takového grilu se musí pohybovat kolem 10 kW.
Myslete i na celkovou hmotnost, pakliže máte v plánu přenášet či převážet gril z místa na místo.
Dřevo, plyn nebo elektřina?
Znáte-li velikostní parametry svého grilu, bude tím nejhlavnějším rozhodovacím elementem právě zmiňovaný typ paliva. U dřevěných briket můžete očekávat přírodní nádech rozpáleného dřeva. Ideálně, aby měl gril odtékání omastku mimo topeniště a netvořil se zdraví škodlivý dým.
Plyn a elektřina patří k univerzálním pomocníkům, u nichž nemusíte řešit jakékoliv rozpalování a vyvarujete se obkladu dýmu. Možná i proto je nedílnou součástí zastřešených teras a balkonů v bytových domech. Takový elektrický gril přichází i s možností oboustranného grilování najednou.
Na všech třech typech zahradního grilu lze s trochou znalostí a správného používání připravovat pokrmy zdravé a velice chutné. Nejlevněji vychází dřevo, nejdražší je plynová verze.