Příprava turecké kávy v džezvě je jedním z nejstarších způsobů přípravy kávy na světě. Tato metoda je oblíbená především na Balkáně, v Řecku, Indii a ve všech arabských zemích odkud pochází. V českých končinách se s takto připravenou kávou moc často nesetkáte. Přitom je tak jednoduchá.

Co k tomu budete potřebovat

Za prvé budete samozřejmě potřebovat džezvu. Je to kónická nádoba s dlouhou rukojetí a úzkým hrdlem, která je obvykle vyrobena z mědi, mosazi nebo nerezové oceli. Důležité je, aby džezva byla tak velká, aby se do ní vešlo dostatečné množství kávy a vody. Ideální velikost džezvy pro přípravu jednoho šálku kávy je asi 150 až 200 ml.

Dále budete potřebovat mlýnek na kávu, protože pro tento typ přípravy by měla být zrnková káva čerstvě a jemně mletá. Nejlepší bude použít ruční mlýnek na kávu, na kterém si můžete nastavit jemnost mletí. Ideální je použít jemně mletou arabiku, která je pro přípravu turecké kávy velmi oblíbená.

Postup přípravy

  • Nejprve si dejte vařit vodu. Pro jeden šálek kávy budete potřebovat asi 60 ml vody. Pokud možno filtrovanou vodu, zbavenou příměsí a minerálů.
  • Mezitím si připravte mletou kávu. Je důležité, aby byla jemně mletá, tak aby se vám držela v rýhách otisku prstu. Na jeden šálek si namelte asi 7 g kávy.
  • Džezvu dejte na zdroj tepla a přidejte cca 20 ml vody, cukr a koření (například kardamom nebo skořici). Počkejte, až se voda s cukrem začne vařit a vznikne karamel.
  • Poté přidejte namletou kávu. Na jeden šálek kávy se zpravidla dávkují dvě lžičky kávy a jedna lžička cukru.
  • Kávu nechte vařit na mírném ohni a míchejte, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Káva by měla vařit asi 3-5 minut, dokud se nevytvoří silná a aromatická chuť.
  • Poté džezvu odstavte a nechte ji asi 1-2 minuty odpočinout, aby se káva usadila na dně džezvy.
  • Nalijte kávu do šálků a podávejte s cukrem a vodou.

Podávání tradiční turecké kávy

Podle tradice byste měli tuto kávu podávat v malých šálcích nazývaných „fildžán„. Ty jsou obvykle velké asi jako espresso šálky, ale mají větší ucho, aby se lépe držely. U vás doma vám, ale bude určitě stačit klasický šálek na espresso. Při podávání se káva v džezvě míchá a nalévá do šálků. Je důležité nalévat postupně, aby se káva rozdělila rovnoměrně mezi všechny hosty. Na Balkánu se tato káva podává s malými sladkými cukrovinkami, jako je třeba „lokum„, které konzistencí připomíná želé obalené v cukru. Ale věřím, že si najdete svou oblíbenou alternativu. No a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na vodu. Voda se nalévá do menších šálků, které se umisťují vedle šálků s kávou. Neslouží k doplnění tekutin, jak možná mnozí věří, ale k očištění chuťových pohárků před pitím kávy.

Celý proces podávání tradiční turecké kávy v džezvě má svá pravidla a zvyky, které se liší v různých oblastech Turecka. Nicméně, základní pravidla podávání zůstávají stejná a jsou stejně důležitá jako samotná příprava kávy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Přidej komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.