Pina colada, která na světě existuje již více než 70 let, se ze země svého původu, již je Portoriko, rozšířila do celého světa. Jedinečná kombinace chuti ananasu a kokosu je neopakovatelným zážitkem pro všechny mlsné jazýčky. Kdo je autorem tohoto nápadu? A kde se pina colada vzala úplně poprvé?
S autorem pina colady je to složitější
Prvenství je připisováno jistému Ramonovi Marrerovi, který v portorickém městě San Juan poprvé smíchal ananasovou šťávu, smetanu a rum. O prvenství se ale hlásil také jeho kolega Ricardo Garcia. Autorství však bylo přiznáno Marrerovi. Ze smetany se postupně stalo kokosové pyré a později kokosová smetana, ale základ celého koktejlu zůstal po desetiletí neměnný.
Portorický národní nápoj
Pina Colada doslova ovládla Karibik. V roce 1978 byla v Portoriku prohlášena za národní drink. Recept na výrobu tohoto alkoholického koktejlu ale pronikl také do USA, kde si jej lidé zamilovali. Dopřát si ho můžeme i my a to v původní podobě anebo v modernějších vylepšených verzích. Kultovní chuť kokosu a ananasu však i v obměněných variantách stále zůstává. Z jakých ingrediencí se vlastně pina colada skládá? Základem je bílý rum promísený s ananasovým džusem. Tyto dvě ingredience se do koktejlu obvykle přidávají v poměru jedna ku jedné. Pro zjemnění chuti je pak dodáno také poloviční množství kokosové smetany. Díky ní získá drink svůj ledově bílý nádech a bohatou chuť.
Kreativní obměny pina colady
Chcete si tento koktejl vychutnat několikrát a pokaždé jinak? Zkuste nahradit bílý rum jiným typem alkoholu. Vhodná je například tequila anebo whisky. Velice zajímavá chuťová kombinace vznikne, nahradí-li se alkohol šumivým vínem. Kokosovou smetanou v pina colade můžete nahradit pravou šlehačkou, díky které koktejl získá specifickou plnou chuť. Kromě třech hlavních ingrediencí můžete pro dochucení použít také limetkovou šťávu, sladký sirup anebo kousky kokosu. Tradiční pina colada by měla být ozdobená kouskem ananasu, který jednoduše narazíte na kraj skleničky. Pro konzumaci opatřete nápoj brčkem, díky kterému si jej lépe vychutnáte, ale také bude alkohol rychleji stoupat do hlavy. Kreativitě se ale meze nekladou, a proto si každý může upravit svoji pina coladu tak, aby odpovídala právě jeho chuťovým buňkám.